Youth for Human Rights International viert 20‑jarig jubileum

Twintig jaar van het verspreiden van de boodschap van mensenrechten.

Youth for Human Rights International viert dit jaar haar 20-jarige jubileum: twintig jaar van het aanbieden van hulpmiddelen en het ontplooien van activiteiten op het gebied van mensenrechten die individuele mensen, docenten, organisaties en overheidsinstanties voorlichten, steunen en bijeenbrengen om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) naar elk niveau van de samenleving te verspreiden en te zorgen dat deze wordt aangenomen.

Elk jaar organiseert Youth for Human Rights International op de Dag van de Rechten van de Mens evenementen om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te promoten.

“De situatie van de mensenrechten is verschrikkelijk”, zegt Mary Shuttleworth, oprichter en voorzitter van Youth for Human Rights International (YHRI). “Mensen zullen nooit hun rechten of de rechten van anderen verdedigen als ze niet begrijpen wat ze zijn.”

In 2001 was Shuttleworth, die haar hele leven al een mensenrechten­activist en -onderwijzer is, zeer verontrust door de situatie van de mensenrechten in de wereld na 9/11. Toen ze hoorde dat 90 procent van de ondervraagden niet meer dan 3 van de 30 rechten die door de UVRM worden verleend, konden opnoemen, lanceerde ze een initiatief om jongeren te onderwijzen over dit document. En 10 december is de Dag van de Rechten van de Mens, de dag waarop 73 jaar geleden het document werd aangenomen.

Jeugdafgevaardigden bij de 14e jaarlijkse Mensenrechten-top die door Youth for Human Rights International in de Verenigde Naties in New York wordt georganiseerd.

Shuttleworth is het er niet mee eens dat kinderen wordt geleerd dat slavernij in de 19e eeuw werd afgeschaft, terwijl er waarschijnlijk geen land op aarde is waar er op dit moment geen mensenhandel plaatsvindt. “Het feit is dat er tegenwoordig meer mannen, vrouwen en kinderen in slavernij leven dan op het hoogtepunt van de slavenhandel”, zegt ze.

De missie van YHRI is om jongeren voor te lichten over mensenrechten en om hen te inspireren waardevolle activisten te worden voor tolerantie en vrede.

Enkele van de mijlpalen die YHRI in de eerste twintig jaar heeft bereikt, zijn:

  • Zestien jaarlijkse Internationale Mensenrechten­conferenties en Educatieve Wereldtournees. Shuttleworth heeft meer dan 1 miljoen kilometer gereisd – het equivalent van 26 keer de hele wereld rond – en heeft de YHRI-campagne aan meer dan 1500 overheids­functionarissen in 82 landen geïntroduceerd.
  • Dertig procent van de bevolking van Oost‑Timor is in de scholen van het land onderwezen in de YHRI-materialen, dankzij de steun van Nobelprijswinnaar en voormalig president José Ramos‑Horta.
  • YHRI speelde een grote rol in Costa Rica en de staat Chiapas in Mexico, bij het aannemen van wetten om mensenrechten­educatie verplicht te stellen in scholen. Met haar bijdrage werd in de staat Chiapas de UVRM zelfs in de grondwet opgenomen.
  • Nadat YHRI 200.000 militairen in Colombia had getraind in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, daalden de mensenrechten­schendingen begaan door de strijdkrachten met 96 procent.
1,7 miljoen leerlingen zijn met materialen van Youth for Human Rights International onderwezen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties.

In 2019 reikte de Wereldtop van Nobelprijswinnaars voor de Vrede hun ‘Vredestopmedaille voor Sociaal Activisme’ uit aan Mary Shuttleworth en YHRI: “Als erkenning voor hun werk om de jeugd van de wereld voor te lichten over het belang van mensenrechten door middel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.”

“De vraag is niet wat het zal kosten om mensenrechten te onderwijzen, maar wat het zal kosten als je het niet doet”, zei Shuttleworth. “Toen ik begon, wisten maar heel weinig mensen wat mensenrechten waren. Mensen zijn zich nu meer bewust van mensenrechten. We maken niet alleen een verschil, we veranderen het gezichtspunt, we verhogen de kwaliteit van het leven en we redden levens.”

YHRI bedankt haar vele vrijwilligers en afdelingen over de hele wereld, in het bijzonder haar hoofdsponsor, de Scientology Kerk.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN