Rock for Human Rights brengt hoop voor verandering naar jongeren in heel Amerika

Omdat hij getuige was van mensenrechten­schendingen toen hij opgroeide, besloot Wil Seabrook om jongeren de tools te geven om hun eigen betere toekomst te creëren.

Wil Seabrook is zanger, songwriter en de oprichter van Rock for Human Rights (R4HR). Hij is in de VS geboren en verhuisde met zijn familie naar Duitsland toen hij negen was. Daar was hij getuige van de val van de Berlijnse Muur. “Plotseling, gewoon omdat mensen opstonden en eisten dat het beter zou worden, werd de wereld beter. En dat trof me echt. Ik vond het enorm indrukwekkend”, zegt Seabrook.

Toen Seabrook terug naar de VS kwam, ging hij naar een internaat. Hij had internationale schendingen van mensenrechten gezien en zag nu alledaagse mensenrechten­schendingen: wreedheid en pesten onder leerlingen. Hij ging de muziek in en vond een manier om zichzelf te uiten. “Ik wilde altijd de wereld redden met muziek, dat was het idee.”

In 2006 droeg hij bij aan de muziek van een van de nieuwe non-profit­commercials van Jongeren voor Mensenrechten (JvMR). Terwijl hij bezig was met de muziek, maakte hij ook kennis met mensenrechten en de JvMR-materialen. “En op dat moment was ik: ‘Dat is het. Ik ga iets met dit materiaal doen, met mijn muziek en dit materiaal.’” Zo werd R4HR opgericht.

“Het doel is om een hele generatie te onderwijzen in de fundamentele mensenrechten die iedereen zou moeten hebben”, zegt Seabrook. “Mijn hoop is dat kinderen hun eigen vermogen om verandering in hun omgeving te bewerkstelligen, begrijpen.”

In 2014 bracht hij een topartiest uit Zimbabwe, Alexio Kawara, naar de VS voor de eerste R4HR-tournee. Ze gingen van school naar school met inspirerende muziek, waaronder hun lied ‘Candle’, terwijl ze ook leerlingen voorlichtten over mensenrechten. Daarna was er een ‘30 steden in 30 dagen voor de 30 mensenrechten’-tournee. R4HR bezocht scholen en gemeenschappen in de Verenigde Staten, van Californië tot de staat Washington, toen Oregon, Nevada, Arizona, Colorado, Georgia, Tennessee, Illinois, Minnesota, Massachusetts, New York, Washington DC, North Carolina en het eindigde in Florida.

Wil Seabrook en zijn Rock for Human Rights-band zijn door 17 staten van de VS gereisd om jongeren te onderwijzen over hun mensenrechten.

“De eerste vraag was: ‘Waarom zou een tienjarige in Iowa geven om mensenrechten in de hele wereld?’ Hoe maak je dit onderwerp reëel voor dat kind en waarom zou het ze iets moeten schelen?” Als hij kinderen vraagt hun hand op te steken als ze gepest zijn, dan doet bijna iedereen dat. Hij legt het verband tussen mensenrechten en dat punt. De leerlingen voelen zich geëmpowerd.

“Het doel is om een hele generatie te onderwijzen in de fundamentele mensenrechten die iedereen zou moeten hebben. Mijn hoop is dat kinderen hun eigen vermogen om verandering in hun omgeving te bewerkstelligen, begrijpen.”

R4HR-gitarist Cal zei: “Sommige kinderen komen naar voren en schrijven echt grote doelen op. Ze zeggen: ‘Ik ga de wereld veranderen.’”

Omdat hij ervoor wilde zorgen dat zijn tournee niet een eenmalige inspiratiebron werd maar een verandering op lange termijn, begon Seabrook JvMR-onderwijspakketten achter te laten bij onderwijzers, zodat zij ermee door konden gaan. R4HR heeft meer dan 20.000 leerlingen in 51 scholen bereikt en nu zetten ze ook mensenrechtenclubs in de scholen op. De Florida State University in Tallahassee zette haar eigen mensenrechtenclub op en nodigde R4HR uit om op haar mensenrechten­conferentie te spreken die door studenten uit de hele staat werd bijgewoond.

Om nog meer mensen te bereiken, gaf R4HR tv- en radio-interviews en namen toen deel de Internationale Mensenrechten-top van Jongeren voor Mensenrechten. Hun werk en uren aan vrijwilligerswerk werden in 2019 onderscheiden met een Presidentiële Service Award.

“Er is geen gevoel in de wereld dat te vergelijken is met het gevoel dat je hebt als je echt een verschil hebt gemaakt in het leven van mensen en de wereld om je heen”, zegt Seabrook.

Kom meer te weten over het mensenrechtenwerk van Seabrook op nl.Scientology.tv/WSeabrook.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN