Youth for Human Rights International kent onderscheiding toe aan buitengewone mensenrechten­activisten, viert 20‑jarig jubileum

Twintig jaar van het promoten van mensenrechten­educatie om te zorgen dat de rechten die in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties zijn vastgelegd, voor iedereen een realiteit worden.

Youth for Human Rights International (YHRI) hield een wereldwijde virtuele conferentie om haar 20‑jarige jubileum en de Internationale Dag van de Rechten van de Mens te vieren. Meer dan 1600 mensenrechten­activisten uit 97 landen namen deel. YHRI kende onderscheidingen toe aan opmerkelijke mensenrechten­activisten voor hun toewijding en de impact van hun werk om mensenrechten over de hele wereld tot een realiteit te maken. Daarnaast besprak een panel van beroemde mensenrechten­activisten het belang van mensenrechten­educatie.

De leadzanger en oprichter van Rock 4 Human Rights, Wil Seabrook, overhandigt Ellen Firestone haar Youth for Human Rights International Award.

De eerste prijswinnaar was mensenrechten­ambassadeur Ellen Firestone, die al sinds 2007 met Youth for Human Rights International werkt. In de afgelopen tien jaar heeft ze workshops en lezingen gegeven over het onderwerp ‘Mensenrechten: van onderwijs tot actie’, heeft ze haar eigen mensenrechten­podcast gelanceerd en heeft ze dienstgedaan in verschillende mensenrechten-NGO’s, waaronder bij Global Education Motivators in Philadelphia in de VS. Ze heeft meer dan 80.000 mensen bereikt met haar boodschap. “Met kennis komt verantwoordelijkheid”, zegt Firestone. “We hebben de belangrijke taak om mensen te blijven onderwijzen over hun mensenrechten, zodat ze die kunnen promoten en beschermen voor zichzelf en anderen.” Firestone moedigt iedereen aan om betrokken te raken en de eerste stap te zetten om het bewustzijn te verhogen.

YHRI reikte haar tweede onderscheiding uit aan de afgevaardigde van de Costa Ricaanse Wetgevende Assemblee, Jorge Luis Fonseca Fonseca. In 2018 drongen leidinggevenden van Jongeren voor Mensenrechten Costa Rica er bij meneer Fonseca op aan om wetgeving te introduceren die het onderwijzen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties (UVRM) in het schoolsysteem van het land promoot. En dat deed hij. Op 25 augustus 2021 nam de Wetgevende Assemblee van Costa Rica een wet aan die mensenrechten­educatie in scholen in het hele land verplicht stelt. “Wij geloven dat we een grote bijdrage hebben geleverd aan het onderwijssysteem van Costa Rica. Jonge leerlingen zullen weten welke rechten ze inherent hebben, gewoon omdat ze een mens zijn”, zegt meneer Fonseca. “Ik ben dankbaar dat jullie aan mij hebben gedacht om deze wet die tot stand is gekomen, te promoten.”

Superintendent (Ret.) Ricky Veerappan of the York Regional Police, Canada with Youth for Human Rights Ambassador
Superintendent (gep.) van de regionale politie van York Region, Canada, Ricky Veerappan, gelooft dat politiewerk moet worden gedaan door de lens van mensenrechten. Hij kreeg de Youth for Human Rights International Award voor zijn werk om mensenrechten tot een realiteit te maken.

De derde prijswinnaar, superintendent (gep.) van de regionale politie van York Region, Canada, Ricky Veerappan, werd onderscheiden voor het promoten van mensenrechten via de Community Services Division. “De gebeurtenissen in de afgelopen twee jaar hebben een enorme invloed gehad op de relatie tussen de politie en de gemeenschap, en het niveau van respect en vertrouwen in de politie in het algemeen”, zegt Veerappan. Hij legde uit dat de regionale politie van York Region gelooft dat “politiewerk moeten worden gedaan door de lens van mensenrechten, mensenrechten moeten niet worden afgedwongen door de lens van politiewerk. Mensenrechten moeten het platform zijn waarop de politie is gebouwd.”

Onder de panelleden bevonden zich de filantropen en mensenrechten­activisten Wil Seabrook, oprichter van Rock 4 Human Rights; dr. Mary Shuttleworth, voorzitter en oprichter van Youth for Human Rights International; rabbi Michael Shevack, councilor-general van de World Cultural Organization; Wafik Moustafa, oprichter en voorzitter van het British Arab Network; Laura Guercio, voorzitter van Legal Aid Worldwide; Demme Durret, jeugdambassadeur van Youth for Human Rights International; en Fabio Amitarelli, hoofd humanitaire programma’s van de Church of Scientology International.

Voorzitter van Youth for Human Rights International, Mary Shuttleworth, zei: “Met zo’n toewijding en steun kijken we nu samen naar de toekomst, verrijkt met de nieuwe dingen die we geleerd hebben en torenhoge doelen. We gaan standvastig naar een toekomst waar generaties over twintig jaar zullen weten dat mensenrechten eindelijk voor altijd een realiteit zijn geworden.”

In de afgelopen twintig jaar is Youth for Human Rights International uitgegroeid tot een wereldwijde beweging bestaande uit 150 groepen, clubs en afdelingen; heeft ze samengewerkt met 1500 organisaties en overheidsinstanties in 92 landen; zijn er 1,7 miljoen jongeren voorgelicht met haar materialen; en heeft ze meer dan 700 miljoen mensen bereikt om zo haar stempel op elk niveau van de samenleving achter te laten. YHRI bedankt al haar buitengewone partners en vrijwilligers die als doel hebben om de rechten die in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties zijn vastgelegd, tot een realiteit te maken. Speciale dank gaat uit naar haar hoofdsponsor, de Scientology Kerk.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN