NIEUWSMENSENRECHTEN WERELDWIJD TOT EEN FEIT MAKEN

HET VULLEN VAN DE LEEGTE VAN MENSENRECHTEN

Leraren bezoeken de Verenigd voor de Mensenrechten informatiestand bij de jaarlijkse bijeenkomst van de National Educator Association en bestellen hun eigen Onderwijspakketten.

Verenigd voor de Mensenrechten verschaft broodnodige educatieve materialen aan onderwijzers.

De National Educator Association (NEA) is de grootste beroepsorganisatie in de Verenigde Staten, met leden uit alle niveaus van het onderwijs. Veel leraren in de vakken maatschappijleer, geschiedenis, overheid of gelijksoortige onderwerpen zijn op zoek naar manieren om leerlingen te onderwijzen over mensenrechten.

Daarom stellen Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights, UHR) en Jongeren voor Mensenrechten, gratis materialen voor ze beschikbaar op jaarlijkse NEA-conferenties. Dat was dit jaar niet anders, met een UHR-informatiestand op de 156e jaarlijkse NEA-bijeenkomst die in het Minneapolis Conventiecentrum in Minnesota werd gehouden.

Meer dan 220 onderwijzers bestelden UHR- en JvMR-Onderwijspakketten. Ze vertelden allemaal over de vele verschillende manieren waarop ze de materialen in hun diverse leerplannen zouden inpassen. Ook manieren die niet zo duidelijk zijn, zoals de muziekleraar die, bij het zien van Artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, “Auteursrecht”, zich realiseerde dat zijn beginnende muzikanten hun rechten moesten kennen.

Sommige leraren hadden de materialen al en vertelden hoe ze ze gebruikten. Eén leraar zei: “Ik geef een lesuur burgerrechten. Ik begin met de mensenrechtenboekjes. Nu gebruik ik de video’s en boekjes zelfs om conflicten in de klas aan te pakken.” Een vertegenwoordiger van de California Teachers Association was opgetogen toen ze onze informatiestand zag, omdat ze al bezig was geweest om alle Californische leraren met de materialen te bereiken. Tot nu toe gebruiken 200 van hen de materialen.WE WILLEN ECHT VAN JE HOREN

VerenigdVoorDeMensenrechten.nl en JongerenVoorMensenrechten.org geven gratis leermiddelen, die ook te downloaden zijn, voor iedereen die mensenrechten wil onderwijzen. Lees hier wat degenen die ze gebruiken te zeggen hebben.

COMMISSIELID, COUNTY HUMAN RIGHTS COMMISSION, MASSACHUSETTS, VS

“Ik werk al meer dan veertig jaar op het gebied van speciaal onderwijs en ik kan me niet herinneren dat ik ooit meer geïnspireerd ben door een groep jongeren dan bij deze jaarlijkse evenementen. We geven elke deelnemer een folder van de mensenrechtenmaterialen om zelfstandig te kunnen bestuderen. Dankzij jullie vrijgevigheid, zat er in het pakket dit jaar jullie boekje Wat zijn Mensenrechten? De publicatie is buitengewoon leesbaar en bevat complexe informatie in een grondige en begrijpelijke vorm. Hartelijk dank voor jullie hulp en we wensen jullie nog veel succes met jullie werk.”

DOCENT, BRAZILIË

“Ik kan jullie verzekeren dat de materialen die jullie hebben gestuurd, van het grootste belang zijn geweest voor de ontwikkeling van ons werk, want ze verlichten en inspireren onze pedagogische ideeën. We danken jullie hartelijk (ik, de school, de leerlingen en de gemeenschap), voor het sturen van de materialen, omdat veel van die jonge mensen heel zeker dat zaadje van vrede en gerechtigheid zullen planten, die Jongeren voor Mensenrechten en Verenigd voor de Mensenrechten helpen om te zaaien.”

VERENIGDE NATIES INSTITUUT VOOR TRAINING EN ONDERZOEK, NEW YORK

“Hartelijk bedankt voor het sturen van de materialen en de follow-up. De materialen zijn uiterst nuttig geweest. We hebben ze uitgegeven, en ik heb ze aan de afgevaardigden overhandigd die hier voor de eerste keer in New York kwamen.”

LERAAR, BUURTCENTRUM, CANADA

“Nogmaals bedankt voor de materialen. Ik heb ze in mijn groep 8 gebruikt. De lessen waren heel goed opgezet en makkelijk om te gebruiken. Ik denk dat het echt belangrijk is voor leerlingen om te begrijpen dat niet iedereen dezelfde kansen heeft die we hier Ontario hebben. Deze lessen passen ook heel mooi in onze cursus sociale rechtvaardigheid.”FEITEN

DE REALITEIT VAN ARMOEDE

Artikel 25 van de UVRM garandeert voedsel en onderdak voor iedereen, maar dit is de realiteit.

3 MILJARD

MENSEN

(bijna de helft van de wereldbevolking) leven van minder dan € 2,50 per dag

1,3

MILJARD

daarvan leven van minder dan € 1,25 per dag – in extreme armoede

22.000

KINDEREN

sterven iedere dag vanwege armoede

151

DUIZEND

kinderen onder de 5 jaar werden in 2017 in hun groei geremd ten gevolge van chronische ondervoeding

842.000

MENSEN

sterven er naar schatting elk jaar als gevolg van onvoldoende toegang tot schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en handhygiëneJIJ KUNT HELPEN

Door lid te worden van Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights), doe je mee aan deze internationale mensenrechtenbeweging. Verenigd voor de Mensenrechten helpt individuen, leraren, organisaties en overheidsinstellingen over de hele wereld om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter bekend te maken.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN