NIEUWSMENSENRECHTEN WERELDWIJD TOT EEN FEIT MAKEN

GUATEMALA TRANSFORMEREN: VAN EEN LAND MET GEWELD NAAR EEN LAND OP BASIS VAN MENSENRECHTEN

Cynthia Maria Guerra stuitte op Jongeren voor Mensenrechten terwijl ze werkte voor de Mensenrechten Ombudsman van Guatemala. Nu is ze het Hoofd van JvMR Guatemala.

Cynthia Maria Guerra zag dat haar land Guatemala een cultuur van geweld was. Ze besloot om met Jongeren voor Mensenrechten te gaan samenwerken en het tij te keren.

Het begon allemaal toen Cynthia Maria Guerra, het voormalige Hoofd van Promotie en Onderwijs van de Mensenrechten Ombudsman in Guatemala, op zoek was naar een oplossing voor de mensenrechtenkwesties die haar land teisterden. Onder de misstanden waren geweld en afpersing door criminele organisaties, aanvallen op journalisten en mensenrechtenactivisten, discriminatie van de inheemse bevolking en mishandeling van vrouwen.

“Geweld is overal. Dat is blijkbaar de manier om alles hier op te lossen”, verklaart Guerra. “Toen ik eenmaal begon te werken met de Mensenrechten Ombudsman, zag ik dat mensenrechtenonderwijs op zich een recht is.”

Ze ontdekte Jongeren voor Mensenrechten Internationaal (JvMR, Youth for Human Rights International) toen de ombudsman haar een Wat zijn Mensenrechten? boekje gaf om eens te bekijken. Dat leidde tot een samenwerkingsverband tussen de ombudsman en JvMR. Guerra en JvMR trainers onderwezen onderwijzers gedurende een 80-uur durend programma waarbij zowel de Jongeren voor Mensenrechten materialen als op maat gemaakte delen van inheemse rechten, rechten van vrouwen en soortgelijke gebieden werden opgenomen. Er werden zo rond de 400 mensen getraind, die vervolgens anderen gingen trainen. Een samenwerkingsverband met een universiteit leidde er toe dat 1300 leraren werden getraind.

Nadat ze haar termijn in het kantoor van de ombudsman had voltooid, kon Guerra niet gewoon de bladzijde omslaan en weglopen. Dus werd ze de directeur van JvMR Guatemala. “Ik had geen zin om gewoon weer terug te keren naar mijn eigen zaak. Ik moest doorgaan met mijn missie om een mensenrechtencultuur op te bouwen in Guatemala”, zei ze. “Hoe meer mensen we kunnen bereiken, zodat ze begrijpen wat deze rechten zijn, hoe meer kans we hebben om deze cultuur op te bouwen, geen cultuur gebaseerd op discriminatie, op macht of op corruptie.”

JvMR werd aangenomen door de Algemene Commissie voor de Studie van Mensenrechten van de San Carlos Universiteit, de enige nationale openbare universiteit van Guatemala. De decaan van de universiteit met 153.000 studenten kondigde 2018 aan als het Jaar van het Onderwijs in Mensenrechten. Guerra vertelde van haar plannen: “We willen deze mogelijkheid gebruiken en een heleboel mensen de online cursus laten doen. We willen dat studenten uit Guatemala zich bij ons aansluiten als vrijwilliger en ook dat ze afgevaardigden worden naar de conferentie in New York.” Guerra heeft al meer dan 30.000 mensen bereikt met voorlichting over mensenrechten. Ze is vastbesloten om haar dromen voor Guatemala te realiseren. “Onderwijs is voor mij, zoals Nelson Mandela zei: ‘het meest krachtige wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen’.”ONDERNEEM ACTIE
Sluit je bij ons aan in de Verenigde Naties

Sluit je aan bij jongeren vanuit de hele wereld op onze Internationale Mensenrechtenconferentie 2018.

Sinds 2004 hebben we elk jaar jongeren en volwassenen van over de hele wereld bij elkaar gebracht voor onze jaarlijkse Internationale Mensenrechtenconferentie. Dit jaar zal niet anders zijn en jij bent uitgenodigd!

Het wordt eind juni in het VN-hoofdkwartier in New York gehouden. Deze conferentie belooft er een te worden als geen ander, met jongeren van over de hele wereld die aanwezig zijn als jongerenvertegenwoordigers en jongerenambassadeurs. Er komen ook topsprekers van de overheid en van ngo’s, die hun kennis en begeleiding op het gebied van onderwijs in mensenrechten delen.

Mensen uit alle lagen van de bevolking zijn uitgenodigd om eraan deel te nemen, en om bij te dragen aan de bevordering van mensenrechtenonderwijs. Diegenen in de leeftijd van 18 tot 29 kunnen zich opgeven om een jongerenvertegenwoordiger te zijn en hun land op deze conferentie te vertegenwoordigen.MENSENRECHTEN HERSTELLEN

Neem deel aan de mensenrechtenbeweging door lid te worden van Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights). Verenigd voor de Mensenrechten helpt individuen, leraren, organisaties en overheidsinstellingen over de hele wereld om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter bekend te maken.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN